Хипопотами паникьосаха колумбийски град
Хипопотами паникьосаха колумбийски град / снимки: Guliver/Getty Images

Два хипопотама се появиха изненадващо на улиците на колумбийския град Пуерто-Триунфо, съобщи телевизия TeleSur.

Оказва се, че те са потомците на хипопотамите на покойния наркобарон Пабло Ескобар, които той бе докарал от Африка в Южна Америка. Животните са били подгонени към града от сушата и недостига на растителна храна. Местни хора разказват, че са ги видели да пасат в тревните площи и да обикалят града в търсене на храна.

Наркобаронът Пабло Ескобар притежаваше частен зоопарк в околностите на град Пуерто-Триунфо, в който е имаше и екзотични за Южна Америка животни като хипопотами, жирафи, антилопи и щрауси. След смъртта на Ескобар през 1993 г. хипопотамите са избягали, приспособили са се към местните условия и са се размножили.

Хипопотами паникьосаха колумбийски град
netinfo
Местните хора са наясно, че тези животни могат да бъдат много опасни и не са наясно какво да правят с тях. Общият брой на хипопотамите в Колумбия се изчислява на около 60, като всички те са потомци само на три самки и един самец, живели в зоопарка на наркобарона. Те очевидно са се приспособили добре към условията в провинция Антиокия. В момента обаче Колумбия преживява една от най-големите суши за последните години. Рекордно малкото валежи благоприятстват горски пожари и пресъхване на реки.

Източник: БГНЕС