Хиляди участваха в манифест за единството на Белгия
Хиляди участваха в манифест за единството на Белгия / снимка: БГНЕС

Десетки хиляди белгийци, фламандци и валонци, манифестираха в Брюксел в подкрепа на запазването на Белгия като единна държава, информира БТА.

Събрали се край "Северната гара" в Брюксел, манифестантите преминаха по "Улицата на закона" (централен брюкселски булевард, преминаващ край европейските институции) към "Парка на петдесетата годишнина", създаден в чест на петдесетата годишнина от обявяването на Белгия за независима държава през 1831 година.

Идеята за манифестацията се роди, след като за кратко време над 140 хиляди белгийци се подписаха под инициирана от жителка на франкофонския град Лиеж петиция срещу опитите на белгийски политици, най-вече от Фландрия, да насочат нещата към разделяне на Белгия на две държави - Фландрия и Валония. Това са двата главни региона в Белгия, в единия се говори фламандски (холандски) език, а в другия - френски.

Според полицията в манифестацията са участвали над 35 хиляди души.

В манифестацията участваха белгийци от цялата страна - франкофони от Брюксел, Лиеж, Шарльороа, фламандци от Антверпен, Гент, Льовен и други фламандски градове, представители на малобройното немско малцинство, населяващо район в Белгия край границата с Германия.