Хиляди туристи бяха евакуирани от Тунис
Хиляди туристи бяха евакуирани от Тунис / снимка: Reuters

Хиляди туристи бяха евакуирани от Тунис. Това става в момент, когато гражданските размирици в северноафриканската държава, които взеха десетки жертви, започват да засягат ключовия за икономиката туристически сектор, предаде Асошиейтед прес.

Британският туроператор "Томас Кук" поиска от около 3800 свои клиенти - британци, ирландци и германци, да напуснат Тунис. 200 холандски туристи вече бяха евакуирани с чартърен полет.

"Томас Кук" уточни, че не са възникнали сериозни проблеми за екскурзиантите в северноафриканската държава. Компанията обаче е поискала от всички свои клиенти да напуснат страната като предохранителна мярка, уточни БТА.

Други туроператори, като британския "Томсън", съобщиха, че анулират полети до Тунис. Те обаче оставят на самите туристи да изберат дали да отменят почивката си или не.

Десетки души загинаха при размириците в Тунис, започнали като протест най-вече срещу високите цени на храните и липсата на социални перспективи. Хиляди хора се включиха днес в демонстрация по улиците на едноименната столица, за да призоват президента Зин ел Абидин Бен Али да подаде оставка.

Демонстрантите не взимат на мушка чуждестранните туристи. Те съзнават, че едно продължително запазване на нестабилността в Тунис може да навреди на туризма - ключов сектор за националната икономика. Милиони чужденци идват в страната всяка година, най-вече заради средиземноморските плажове, които са особено ценени от европейците, искащи да избягат от студената и влажна зима.