Хиляди сирийци протестираха в Хомс, силите използваха сълзотворен газ
Хиляди сирийци протестираха в Хомс, силите използваха сълзотворен газ / снимка: Reuters

Около 70 000 души излязоха да протестират днес в сирийския град Хомс, където наблюдатели на Арабската лига започнаха обиколка за запознаване със ситуацията, предаде Ройтерс, като се позова на активисти. Наблюдателите пристигнаха в Хомс, за да установят дали правителството изпълнява плана за спиране на насилственото потушаване на антиправителствените демонстрации.

Сирийските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да спрат десетките хиляди протестиращи, тръгнали към центъра на размирния град Хомс, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Силите за сигурност убиха най-малко 15 души в първия ден от началото на наблюдателската мисия на Арабската лига, предаде Ройтерс. Наблюдателите от Арабската лига трябва да проверят дали Дамаск е сложил край на продължилите 9 месеца репресии на антиправителствени протести. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права със седалище във Великобритания шестима от убитите са загинали в централния град Хомс, където наблюдателите прекараха първия си ден.

Протестиращите в Хомс явно са били обнадеждени от днешното посещение в града на наблюдатели на Арабската лига, които трябва да преценят дали властите са прекратили репресиите срещу антиправителствените демонстранти. На видеозапис, пратен от сирийски активист, се чува, че в Хомс се стреля. Записът всъщност показва местен жител, който призовава наблюдателите да дойдат в неговия квартал, където се стреля, и изразява недоволство от това, че наблюдателите не се отклоняват от маршрута си, посочва БТА.

Според телевизия Дуния наблюдателите са се срещнали с местния губернатор ден, след като в Хомс бяха убити най-малко 34 души. „Делегацията проверява щетите, нанесени от терористичните групи в Баб Сбаа, и има среща с един от отвлечените и със семейства на мъчениците”, съобщи телевизията, цитирана от Ройтерс.

По информация на държавната осведомителна агенция САНА силите за сигурност са убили няколко членове на „въоръжена терористична група”, които се опитали да влязат от Турция в Сирия. Властите са иззели оръжия, боеприпаси, военни униформи, комуникационна апаратура и фалшиви документи за самоличност. Според САНА терористи са нападнали газопровод близо до град Растан в провинция Хомс, посочи Ройтерс.

По-рано днес 11 танка се изтеглиха от квартал Баба Амр в сирийския град Хомс, заяви пред Франс прес председателят на Сирийския център за наблюдение на човешките права рами Абдел Рахман. Изтеглянето на танковете стана малко преди пристигането на групата наблюдатели от Арабската лига в града, крепост на бунта срещу режима. Според активисти над 30 души са загинали вчера в Хомс при бомбардировки на правителствените сили.