/ БГНЕС
Хиляди християнски поклонници участваха в отбелязването на празника Палмова неделя (Цветница в западните църкви) в Ерусалим в началото на Страстната седмица, предаде Асошиейтед прес.
Поклонниците носеха палмови листа и маслинови клонки от Елеонския хълм към Стария град на Ерусалим. Според израелската полиция в процесията са участвали около 15 000 души.
 
Празникът Палмова неделя почита влизането на Исус в Ерусалим и с него се поставя началото на най-тържествената седмица за църквата, която включва възстановка на разпятието и смъртта на Исус и възкресението Му на Великден, отбелязва Асошиейтед прес.

От Елеонския хълм процесията премина покрай Гетсиманската градина, където според библейската традиция Исус е предаден, и накрая влезе по тесните улички на Стария град.

Десетки хиляди хора размахваха палмови и маслинови клонки и на площад "Свети Петър" във Ватикана по случай празника, докато папа Франциск въвеждаше католическия свят в Страстната седмица с призив към Църквата да бъде смирена, предаде Ройтерс.

След дълга процесия през площада, съпроводен от десетки епископи и кардинали, Светият отец каза в своята проповед, че е важно да устояваме на изкушенията на триумфа и да запазваме скромност.
 
"Радостни възгласи за влизането на Исус в Ерусалим, последвани от неговото поругаване. Празнични викове, последвани от брутално изтезание. Тази двойствена мистерия съпътства всяка година нашето навлизане в Страстната седмица", заяви Франциск. По думите му Църквата също трябва да се съпротивлява на триумфализма и духовната суета, които окачестви като "най-коварните изкушения, заплашващи Църквата". Накрая на проповедта си Светият отец прикани присъстващите да се молят за мир по света и особено по Светите земи и Близкия изток.
БТА