Джордж Флойд поклонение траур
Джордж Флойд поклонение траур / Gulliver, Getty Images
Хиляди опечалени се стекоха вчера в църква в Хюстън - родния град на Джордж Флойд, за да се простят с него, докато смъртта му след полицейски арест преди две седмици продължава да поражда протести в САЩ и по света срещу расови несправедливости, предаде Асошиейтед прес.

В изгарящата горещина в щата Тексас, опечалените с тениски с лика на Флойд и думите "Не мога да дишам", които той изричал докато полицай в Минеаполис го притискал с коляно към земята, чакаха с часове, за да видят тялото на покойния, положено в отворен златист ковчег. Човек на опашката припадна, а други чакащи пееха.

Джордж Флойд поклонение траур
Gulliver, Getty Images


Неколкостотин опечалени от сутринта чакаха пред входа на църквата.

Началничката на полицията в Портланд подаде оставка и поиска да я наследи чернокож полицай

Някои присъстващи са пътували с часове от други щати.

Хората са пропускани вътре в две редици при строги мерки за социална дистанция. Заради множеството желаещи да се простят с Флойд, организаторите дават възможност на всеки да застане пред ковчега в рамките на няколко секунди.

Джордж Флойд поклонение траур
Gulliver, Getty Images


В Лос Анджелис имаше наподобяваща погребално шествие процесия от коли, която премина през центъра на града, когато бдението в Хюстън започна. В Мемфис, щата Тенеси, жители запазиха минута мълчание.

В Хюстън Брейси Бърнет се приближи към ковчега на Флойд с импровизирана предпазна маска от дънков плат, на която се четеше "8.46" - минутите, през които Флойд бил притискан с коляно от бял полицай, преди да почине, предаде АП.

Джордж Флойд поклонение траур
Gulliver, Getty Images


Не всички чернокожи са престъпници. Не всички бели са расисти. Не всички полицаи са лоши. Невежеството може да е всякакъв цвят. Това си мислех, когато видях тялото", каза 66-годишният Бърнет.

Тръмп няма да позволи да се затварят полицейски управления


Кадри от траурната церемония се излъчват пряко от американски телевизионни канали.

По данни на погребалната агенция "Форт бенд", която организира траурната проява, да се простят с Флойд в църквата "Фаунтин ъв прейз" са дошли лично около 10 000 души. Церемонията ще продължи 6 часа.

Джордж Флойд поклонение траур
Gulliver, Getty Images


По-късно днес Флойд ще бъде погребан в предградие на Хюстън, в тесен кръг.
БТА