Хиляди европейци участват днес в шествия в подкрепа на ЕС в няколко европейски града, за да отбележат 60-годишнината от подписването на Римските договори, информират световните агенции.
 
Европейските лидери се събраха в Рим, за да честват подписването на документите, положили основите на днешния Европейски съюз. Имаше толкова много страдание през първата половина на миналия век, казва 66-годишният участник в шествието в Рим Джерардо Микеле от град Кунео.
 
Джовани Гарело, който е на 76 години и също е Кунео коментира, че сега сред страните членки преобладава егоизмът. В италианската столица са организирани два проевропейски марша - единият е организиран от Европейското федералистко движение, а другият - от Ностра Еуропа (Нашата Европа).
 

Guliver/Getty Images


Според полицията в двете шествия са се включили 8000 души.  Тази годишнина трябва да е отправна точка, казва 33-годишната Елиза от Верона. "Дори малките жестове могат да изпращат послания. Ние искаме Европа", допълни тя.
 
Европа направи много за мен - мога да пътувам, да работя и да уча където искам, казва 25-годишната Лаура Бризакарио, студентка в Рим. Полицията в италианската столица отбеляза, че е заловила ножове, газови маски, шлемове, домашно направени щитове и метални пръчки, скрити по маршрута на марш срещу ЕС, който е планиран за по-късно днес. Общо 1500 души са били спрени, за да се идентифицират.

Няма арестувани досега, уточни пред ДПА говорител на полицията, допълвайки, че 5000 полицаи са разположени в града да следят за реда. Общо се очаква 25 000 души да демонстрират днес според полицията.
 

Guliver/Getty Images


Сред участниците в проевропейското шествие в Рим има и 50-тина британски граждани, информира АП. Те изразиха разочарование от решението Великобритания да напусне ЕС, което според тях е грешка.
 
В Лондон хиляди протестират срещу излизането на Великобритания от Евросъюза, като за сряда е насрочено официалното начало на процеса по напускането на блока, предаде Ройтерс.
 
Проевропейското шествие трябва да приключи на площада на парламента, където тази седмица имаше терористичен нападение, при което загинаха четирима души. В началото на демонстрацията участниците запазиха минута мълчание, за да почетат паметта на жертвите на атентата.
 

Guliver/Getty Images


Във Варшава хиляди участваха в проевропейски марш под надслов "Марш за Европа. Обичам те, Европа," информираха ТАСС и АП. Демонстрацията е същевременно израз на неодобрение за националистическото и евроскептично полско правителство. Участниците започнаха шествието, пеейки химна на Европа "Одата на радостта", последвана от полския химн, преди да се отправят към историческия център на града.
 
Няколко хиляди души в Берлин подкрепиха европейското единство, като организаторите на мероприятието символично разрушиха стена от кашони на мястото, където градът някога бе разделен, съобщи АП.
 

Guliver/Getty Images


Участниците в берлинското шествие носеха плакати с надписи "Европа обединена в солидарността" и "Честит рожден ден, ЕС". Те пуснаха балони с цветовете на европейското знаме при Бранденбургската врата. Според организаторите в шествието са се включили 6000 души.
БТА