Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн / Gulliver/Getty Images
Продуцентът Харви Уайнстийн се изправя пред съд в ново дело за сексуално насилие в понеделник, предаде АФП. Уайнстийн вече беше осъден в Ню Йорк през 2020 г. и излежава 23-годишна присъда. 

Новият процес ще бъде в Лос Анджелис по обвинения на пет жени, засягащи периода между 2004 г. и 2013 г.

Пет години след изобличаване на поведението на Уайнстийн като сексуален насилник и след началото на движението #Аз също (#Metoo), 70-годишният продуцент се сблъсква с ново обвинение за сексуална агресия в хотели.

Изслушването ще продължи два месеца. В понеделник ще бъде изборът на съдебни заседатели. През юли 2021 г., по време на предварителните изслушвания в Лос Анджелис, Уайстийн пледираше невинен. Продуцентът се появи в съда с инвалидна количка и в кафява затворническа униформа. 
В случай на признаване за виновен, бившият холивудски магнат ще акумулира присъди от общо 140 години затвор. Уайнстийн е обвинен и за сексуално посегателство, извършено през 1996 г. във Великобритания. 

Разследването срещу Харви Уайнстийн през 2017 г. и осъждането му през 2020 г. се смятат за най-голямата победа на движението #Аз също (#Metoo). Повече от 90 жени, сред които Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Розана Аркет обвиниха Уайнстийн в сексуална агресия. Някои от случаите се отнасят до периода на 70-те години. Адвокатът на бившия продуцент определи обвиненията като неоснователни. 

В Калифорния Уайнстийн ще трябва да отговори на обвиненията на италианска манекенка, която твърди, че е насилена в хотел в Бевърли Хилс през февруари 2013 г., както и на тези на актрисата Лорън Йънг. Тя обвинява Уайстийн за насилие в банята на друг хотел. 

Новият процес срещу Уайнстийн съвпада с премиерата на филма „She Said“ („Тя каза“), който ще бъде представен следващата седмица на Нюйоркския филмов фестивал. Продукцията разказва за разследването на поведението на всемогъщия някога продуцент, направено от двама журналисти на „Ню Йорк таймс“. 
     
 
БТА