Бившият кинопродуцент Харви Уайнстийн, осъден през март миналата година на 23 години затвор за сексуални агресии, обжалва присъдата си с аргумента, че правото му на защита не са било спазено, предаде Франс прес.

Харви Уайнстийн дължи 17 млн. долара обезщетение на жертвите си

Жалбата бе внесена във Върховния съд на щата Ню Йорк. В нея адвокатите на Уайнстийн твърдят, че няколко жени са получили правото да свидетелстват на процеса относно предполагаемите агресии на клиента им, при условие че давността на фактите е отминала или пък че фактите са били недостатъчно подкрепени с доказателства, за да има основание за съдебно преследване.

Шест жени свидетелстваха на процеса, като казаха, че бившият холивудски магнат е упражнил сексуална агресия над тях. И ако Уайнстийн бе обвиняван за посегателства и агресии от близо 90 жени, той бе съден в Ню Йорк само за два случая - изнасилване през 2013 г. и принудителна орална любов през 2006 г.

Харви Уайнстийн е много болен в затвора, може би от COVID-19

В жалбата адвокатите на Уайнстийн твърдят още, че сред членовете на съдебното жури е имало и авторка на книга за мъже, държащи се като сексуални хищници спрямо млади жени, което компрометирало безпристрастност на тази съдебна заседателка по време на процеса.

Адвокатите изразиха и недоволство, че не са могли да призоват за свидетели експерти по сексуални агресии, докато обвинението е успяло.

Елизабет Втора отне от Харви Уайнстийн присъдения му Орден на британската империя

Според юристите, съдията по делото е наложил на бившия продуцент прекомерно тежка присъда заради това, че той бил известен и заради медиатизирането на случая.
Уайнстийн е официално обвинен от прокурори в Лос Анджелис за изнасилвания и агресии над още пет жени.


Той излежава присъдата си в затвор в щата Ню Йорк. На 12 април ще има съдебно заседание за това дали той да бъде пратен в Лос Анджелис за новото дело.
БТА