Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн / Gulliver/Getty Images
Жените, които обвиниха американския продуцент Харви Уайнстийн в сексуални посегателства и дискриминация по време на работата си в неговата компания, ще получат сумарно обезщетение в размер на 19 милиона долара, съобщиха световните агенции.Те цитират комюнике, публикувано във вторник в сайта на главния прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс. В документа се уточнява, че тази договореност е била постигната както с Уайнстийн, така и с продуцентската му компания "Уайнстийн къмпани". Тя беше собственост на Харви и на неговия брат Робърт, преди да обявят банкрут през 2018 година.В комюникето се отбелязва, че средствата могат да бъдат получени от жените, които са станали жертва на посегателства от страна на Уайнстийн, а също така и работилите в дискриминационни услови в неговата компания по полов признак. Колко от тях ще имат право на обезщетения не беше уточнено. По-рано обвинения срещу Уайнстийн публично отправиха около 80 жени. Решението за това кои от тях ще имат право на компенсации ще принадлежи на назначен от съда специалист.
Летисия Джеймс изтъкна, че жертвите, които по-рано са подписвали съгласия за неразгласяване на някаква информация, касаеща Уайнстийн, вече не са задължени да ги изпълняват.

Харви Уайнстийн с нови обвинения - изнасилвания на четири жени, сред тях и непълнолетна

Главният прокурор съобщи, че след одобрение на постигнатите договорености от съда, ще бъде създаден специален фонд, от който ще се изплащат обезщетенията. В него ще бъдат внесени и средства от застрахователните компании, сътрудничили с "Уайнстийн къмпани".

 
БТА