Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн / Gulliver/Getty Images
Холивудският продуцент Харви Уайнстийн е осъден на 23 години затвор, съобщава РИА Новости.

Подсъдимият се появи в залата на нюйоркския съд в инвалидна количка и с белезници. По-рано беше съобщено, че той е бил подложен на операция за поставяне на стент на сърцето.

Разкриха в съда кореспонденция на Харви Уайнстийн: Искал да убие Дженифър Анистън

През февруари съдът призна продуцента за виновен по обвиненията за принудителен орален секс с асистентката Мириам Халей, част от екипа на риалити шоуто „Project Runway“, както и за изнасилване на стилистката Джесика Ман. В същото време Уайнстийн беше оправдан по три други обвинения срещу него, във връзка с които беше заплашен от доживотен затвор.

Голям скандал избухна в Холивуд, когато Уайнстийн беше обвинен в тормоз на десетки жени, между които известни актриси като Анджелина Джоли, Ума Търман и Ашли Джъд. След обвиненията той беше уволнен от собствената си компания и властите в Ню Йорк започнаха разследване срещу него. Самият Уайнстийн отрече обвиненията.

Кампанията срещу продуцента бе в основата на движението срещу сексуален тормоз #MeToo.

Адвокатите на Уайнстийн молят съда за милост и за 5-годишна присъда затвор

На съдебното заседание днес бе разкрита кореспонденция на скандалния продуцент с екип от негови помощници. Уайнстийн реагирал емоционално на анонс за предстояща публикация в „Нешънал Инкуайърър“, в която Дженифър Анистън го обвинява в сексуален тормоз. В отговор той нарежда на екипа си актрисата „ да бъде убита“.

Между другото статията, която изплашила Харви, никога не е публикувана в пресата, така че можем да се досетим колко сериозни са били намеренията му.
Паниката на продуцента обаче се оказала наистина много голяма. Показани са и негови имейли, съдържащи молби за помощ и изпратени до десетки от най-влиятелните хора заради подетата срещу него кампания.

Хилъри Клинтън: Време е Харви Уайнстийн да даде обяснение за действията си

Преди обявяването на присъдата му адвокатите му подадоха правни документи, в които посочват, че присъда, по-голяма от задължителния минимум пет години, би била „фактическа доживотна присъда“.

В писмо до върховния съдия на Ню Йорк Джеймс Бърк, неговият правен екип, заявява: „Реалността е такава, че господин Уайнстийн може дори да не доживее до края на евентуалната присъда“. 
БГНЕС