Хамид Карзай е доволен, че силите на НАТО ще останат в Афганистан и след 2014-а
Хамид Карзай е доволен, че силите на НАТО ще останат в Афганистан и след 2014-а / снимка: Reuters

Президентът на Афганистан Хамид Карзай изрази задоволство, че силите на НАТО ще останат в Афганистан и след 2014 г. Доволен съм да чуя, че преходът в предаването на контрола по сигурността на местните сили преминава добре, добави той в изявление пред журналисти в централата на алианса в Брюксел. Афганистан ще бъде изцяло в състояние да се грижи за своята сигурност, допълни Карзай.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен посочи, че целта на ИСАФ е постигната, тъй като афганистанските сили за сигурност вече имат инициативата в специалните операции. Ще бъдем там, за да ги подкрепяме и след 2014 г., добави Расмусен, пише БТА.

Той уточни, че на днешната еднодневна среща на министрите от пакта, в която се включиха и техните колеги от страните партньори в ИСАФ, са били приети насоки по въпросите за прозрачността и отчетността на механизма за финансиране на бъдещата международна мисия по осигуряването на съвети и обучение на местните сили за сигурност. Стабилен и сигурен Афганистан е нашата обща цел, заяви Расмусен.