Хамас задържа десетки активисти на Фатах
Хамас задържа десетки активисти на Фатах / снимкa: БГНЕС

Радикалното движение Хамас е задържало десетки активисти на Фатах в Ивицата Газа след митинга за третата годишнина от смъртта на Ясер Арафат, по време на който бяха убити седем души. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на представители от Хамас.

Митингът, на който се събраха близо 300 000 души, бе най-голямата манифестация, организирана от Фатах, откакто през юни радикалното движение Хамас взе властта в Ивицата Газа.

Говорител на Хамас в Ивицата Газа заяви, че след митинга движението е задържало около 50 членове на Фатах.

Представител на Фатах твърди обаче, че са задържани 400 членове на Фатах, а на десетки други е било наредено да се явят в полицейските участъци, за да бъдат разпитани. По време на митинга избухнаха престрелки, в които загинаха седем души, а 80 бяха ранени.

Представители на Фатах обвиниха силите на Хамас, че са открили огън срещу събралото се множество. Хамас твърди, че силите му били нападнати от въоръжени членове на Фатах и отговорили на огъня.

Десетки палестинци в Ивицата Газа протестираха срещу убийството на седемте привърженици на Фатах, предаде ДПА. Президентът Махмуд Абас обяви тридневен траур и нареди знамената в Палестинската автономия да бъдат спуснати наполовина.