Гюл иска разследване на корупцията и телефонните подслушвания в Турция
Гюл иска разследване на корупцията и телефонните подслушвания в Турция / снимка: БГНЕС

Турският президент Абдула Гюл нареди административно разследване на "възможностите за борба с корупцията" в страната и на телефонните подслушвания на фона на политико-финансовия скандал, в който е замесен премиерът Реджеп Тайип Ердоган.

Държавната одитна комисия, която се отчита пряко и единствено на държавния глава, ще бъде натоварена с разследването, уточни президентството в комюнике, публикувано на сайта му.

Гюл поиска от комисията да разследва главно строителния сектор и пътното строителство, които бяха замесени в корупционния скандал от средата на декември.

Президентът желае също така одитът да бъде насочен и към процедурите за телефонно подслушване, за да се прецени дали са съобразени с правото. В началото на миналата седмица в интернет се появиха телефонни записи, които замесват пряко Ердоган и сина му Билал в корупционните афери.

В телефонните записи, чиято автентичност не е окончателно установена, премиерът иска от сина си да скрие големи суми пари и говори за недостатъчна комисионна, платена от индустриална компания. Телефонните разговори предизвикаха гнева на опозицията, която поиска оставката на премиера. В големите градове на страната бяха организирани протести срещу корупцията на ислямоконсервативното правителство в Турция, което е на власт от 2002 г.