/ iStock/Getty Images
Гърция заяви в петък, че е разположила повече граничари, за да „затвори вратата“ за мигранти, които нямат право да останат. Това е най-новият признак за втвърдяване на позицията срещу търсещите убежище след новия скок в броя на пристигащите, съобщи в. „Катимерини“.

Гърция предупреждава за нова мигрантска криза в Европа

Премиерът Кириакос Мицотакис каза пред парламента, че е одобрил наемането на 400 охранители на сухопътната граница на Гърция с Турция и още 800 охранители за нейните острови. Гърция също ще модернизира морските си патрули, каза той.

Премиерът на Гърция: ЕС ни третира като паркинг за мигранти

В сряда избраното през юли консервативно правителство обяви планове да затвори пренаселените бежански лагери на островите и да ги замени с по-ограничителни центрове.

„Добре дошли в Гърция са само тези, които сме избрали. Тези, които не са добре дошли, ще бъдат върнати”, каза Мицотакис. „Ние ще затворим завинаги вратата на незаконните трафиканти на хора, за тези, които искат да влязат, въпреки че нямат право на убежище.“

Гърция беше основната входна врата към Европейския съюз за повече от милион души, бягащи от конфликти през 2015-2016 година.

Гърция: Турция да престане да изнудва с бежанците

Пристигането на мигранти и бежанци от съседна Турция отново нарасна и повече от 37 000 души са натъпкани в лагери на острови, които работят далеч над техния капацитет. Правителството иска да премести до 20 000 души на континента до края на годината.

Кабинетът също така разработи нова рамка за ускоряване на обработването на исканията за убежище, която групите за защита на човешките права критикуват като „бърз“ опит, който ще възпрепятства достъпа до справедлив процес за убежище за бежанците.
БГНЕС