Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е в "интензивни контакти" с Русия и други страни в надежда да бъде постигнато споразумение за експортирането на зърното, складирано в украинските пристанища, и за неограничен достъп до световните пазари на руски храни и изкуствени торове, предаде АП.

На министерска среща в ООН, посветена на кризата с доставките на храни, задълбочила се заради войната в Украйна, той каза, че "предстои да бъде извървян много път" до преодоляването на кризата. Той добави, че  е необходима добрата воля на всички страни за постигането на "пакетно споразумение" по въпроса, но не навлезе в подробности, защото "публични изявления" може да подкопята шансовете за успех.

КНСБ: Защо личната инфлация е много по-висока от официалната

Според Гутериш глобалните нива на глада са достигнали "нов връх", като сега над половин милион човека в света гладуват, а 276 милиона са изложени на несигурен достъп до храни.

Той каза, че Украйна и Русия заедно произвеждат близо една трета от пшеницата и ечемика в света и половината от слънчогледовото масло, а Русия и Беларус заемат второ трето място по добив на калиев карбонат, основна съставка за изкуствените торове.

Недостигът на храни: Най-тежкото предстои

Генералният секретар изказа мнение, че няма да има "ефективно решение" за хранителната криза в света без въстановяването на доставките на храни от Украйна и на изкуствени торове и храни от Русия и Беларус за световните пазари.

Заради руското нашествие в Украйна нейните черноморски пристанища са затворени и е спрян износът на зърно за много развиващи се страни. Пред министрите от страните от ООН Гутариш разказа, че при посещението си наскоро в африканския региона Сахел е видял семейства, които не знаят откъде да намерят храна за следващия ден, предаде АП.
БТА