Шведската активистка за климата Грета Тунберг беше осъдена да плати глоба, след като беше изправена пред съда за неподчинение на полицията, предаде АФП.

Активистката подкрепи тезата си, че „е действала по необходимост“ поради сериозността на климатичната криза.

20-годишната активистка се яви в съда в южния шведски град Малмьо след 11 сутринта местно време, без да отговаря на въпросите на репортери.

Обвинителният лист гласи, че активистката е "пречела на движението" и "отказала да се подчини на полицейските указания".
Норвежката полиция арестува Грета Тунберг по време на протест (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Вярно е, че бях на това място в онзи ден и е правилно, че получих заповед, която не изслушах, но искам да отрека престъплението“, каза Тунберг пред съда, попитана за обвинението срещу нея.

Тунберг каза, че е действала поради необходимост, цитирайки нуждата, създадена от „климатичната криза“.

След кратък процес съдът все пак установи, че тя все още носи отговорност за действията си и я осъди да плати глоба от 1500 крони или $144 плюс допълнителни 1000 крони към шведския фонд за жертви на престъпления.

Шведски съд позволи на екоактивисти да съдят държавата за климатичната ѝ политика

Митингът, организиран от екологичната активистка група "Ta tillbaka framtiden" (Върнете бъдещето), се опита да блокира входа и изхода на пристанището в Малмьо, за да протестира срещу използването на изкопаеми горива.

„Ние избираме да не бъдем странични наблюдатели и вместо това физически да спрем инфраструктурата за изкопаеми горива. Възстановяваме бъдещето“, каза Тунберг в публикация в Instagram тогава.

Тунберг се изстреля до световна слава, след като започна своята "Училищна стачка за климата" пред парламента на Швеция в Стокхолм на 15-годишна възраст.
Тя и малка група младежи основаха движението Петъци за бъдещето, което бързо се превърна в глобален феномен. 
БГНЕС