Грандиозен парад бе организиран днес в Пхенян, с който бе отбелязан краят на конгреса на Корейската трудова партия, затвърдил начело на страната Ким Чен-ун, съобщиха информационните агенции.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун получи нова титла

Младият лидер участва лично в многохилядната демонстрация на централния площад "Ким Ир-сен". Той бе избран за председател на КТП на завършилия конгрес. Преди това оглавяваше партията с титлата първи секретар. До него на трибуната за почетните гости бяха видни партийни и държавни лидери и отрупани с ордени и медали висши военни.

В Северна Корея забраниха сватбите и погребенията

Ким Чен-ун изглеждаше в добро настроение, усмихваше се, махаше с ръка към участниците в демонстрацията, които превърнаха огромния площад в море от рози, развявайки букети с цветя към наследника на партийната династия Ким, управляваща сталинистката държава от 70 години.

Пред участниците произнесе слово председателят на президиума на Върховното народно събрание Ким Ин-нам. Той призова армията и народа „последователно да претворят в дела решенията на историческия конгрес“ и „още по-тясно да се сплотят около любимия ръководител Ким Чен-ун“.

Странната история на Северна Корея - от партия до семейна диктатура

Пред почетната трибуна преминаха стройни колони от манифестиращи - облечени в национални костюми севернокорейки с букети с ярки цветя в ръце и мъже в бели дрехи. Със специална платформа по площада преминаха и гигантски статуи на дядото и бащата на лидера - Ким Ир-сен и Ким Чен-ир.

Четиридневният конгрес на КТП завърши вчера и беше първият след 1980 г., когато Ким Чен-ун дори не е бил роден. Участвалите в него над 3400 делегати одобриха ядрената и икономическата му политика и издигнаха предпочитани от него кандидати на висши постове.

Източник: БТА