Горските пожари в руската област Якутия в Сибир вече са произвели рекордно количество въглеродни емисии, сочат данни на програмата на Европейската космическа агенция "Коперник" за сателитно наблюдение, предаде Ройтерс.

Извънредно положение в много области на Русия заради горски пожари

Според еколози продължаващите пожари, поддържани от горещото време, може да разтопят сибирските почви и тресавища и това да освободи допълнителни въглеродни емисии, които иначе се съхраняват във вечно замръзналата тундра. Досега тазгодишните пожари са опустошили над 4,2 милиона хектара в Якутия, а облаците дим достигнаха до Северния полюс.
 

БТАПо изчисления на Службата за наблюдение на атмосферата "Коперник" от юни досега в атмосферата са изпуснати над 505 мегатона еквивалент на въглероден двуокис. Това вече е повече от миналогодишния обем от 450 мегатона през целия сезон на пожарите, казва Марк Парингтън, старши научен сътрудник в службата.
 

БТАВъпреки че горските пожари са част от естествения цикъл за северните горски масиви в Русия, учените са поразени от мащабите и интензитета на пожарите там през последните години. Това съвпада с екстремното затопляне в Арктика, където средните температури се повишават три пъти по-бързо, отколкото в останалия свят, посочи Ройтерс.
БТА