Гордън Браун обвини пакистанска групировка за атентатите в Мумбай
Гордън Браун обвини пакистанска групировка за атентатите в Мумбай / снимкa: БГНЕС

Британският премиер Гордън Браун обвини днес в Делхи пакистанската екстремистка групировка Лашкар е тайба за кървавите атентати в Мумбай в края на ноември, потвърждавайки обвиненията на Индия, съобщи Франс прес.

"Ние знаем, че групировката, отговорна за нападенията, е Лашкар е тайба и те трябва да понесат отговорност за тази голяма драма", заяви Браун на пресконференция след среща с индийския си колега Манмохан Сингх.

Браун пристигна снощи в Делхи за кратко посещение, а днес ще посети Пакистан, в опит да намали напрежението между двете бивши британски колонии и ядрени сили, възникнало заради атентатите в Мумбай.

По-рано Индия отхвърли твърденията на Исламабад, че нейни бойни самолети са нарушили въздушното пространство на Пакистан, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

"Не са постъпвали никакви съобщения за подобен инцидент", заявил пред индийската агенция Прес тръст ъв Индия говорителят на индийските ВВС Махеш Упасани.

Вчера говорител на пакистанските ВВС заяви, че индийски изтребители на два пъти нарушили въздушното пространство на страната, но били прогонени от пакистански бойни самолети. Говорителят уточнил, че индийските самолети навлезли във въздушното пространство над контролираната от Пакистан част на Кашмир и прелетели над град Лахор, след което били прихванати от пакистански изтребители и били принудени да се върнат в Индия. Говорителят не посочил броя на индийските самолети, нито точното време на инцидента, който стана на фона на напрежението между двете страни заради кървавите нападения в Мумбай миналия месец.

Според пакистанския министър на информацията индийските ВВС са информирали Исламабад, че нарушения действително са били допуснати, но те били непреднамерени. "Няма нужда от прекалена тревога", уверил Шери Рехман.