Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Голям горски пожар северно от Атина, който излезе извън контрол, накара властите да наредят евакуация на близкия крайбрежен град като предпазна мярка, съобщава Ройтерс.

Силните ветрове раздухаха пламъците в района на Схиматари, на около 50 км от столицата, на фона на покачващите се температури.

Властите призоваха жителите да напуснат град Дилеси и спряха местния влак, докато повече от 100 пожарникари, подкрепени от четири самолета и два хеликоптера, се бореха с огъня.

Спасителните екипи се опитват да потушат и пожар в района на Ахая, в южната част на полуостров Пелопонес, където бяха евакуирани четири села.
Миналата година горските пожари опустошиха около 300 000 акра гори и храсталаци, когато Гърция преживя най-тежката гореща вълна от 30 години насам.
След остри критики към реакцията му правителството обеща да увеличи капацитета за борба с пожарите.

В събота няколко десетки румънски и български пожарникари заеха позиции в Гърция, като това са първите членове на европейски сили, които се разполагат, за да осигурят подкрепа в случай на големи горски пожари през лятото.

При най-тежкото огнено бедствие в Гърция през лятото на 2018 г. загинаха 102 души, когато пожар обхвана крайморския град Мати и близките райони в близост до Атина. 
БТА