/ БГНЕС
В Испания, връхлетяна от необичайна за сезона гореща вълна, пожарникари се опитва да овладеят няколко горски пожара. Ситуацията се усложнява от сушата, почти рекордно високите температури и вятърът, предаде Ройтерс. 

Днес в Сарагоса, в североизточната част на страната, в Навара и района на Ла Риоха на север се очакват температури от 40-42 градуса, съобщиха синоптиците. Това са най-високите температури от десетилетия за този период, преди началото на астрономическото лято.

Най-тежко засегнати от горските пожари са районът на град Самора, близо до границата с Португалия, и Каталуния в източната част на страната. Не се съобщава за починали или ранени. Регионалното правителство на Кастиля и Леон, провинцията, в която се намира Самора, съобщи, че в планината Сиера де ла кулебра горят почти 20 000 хектара. В Каталуния пожарникарите се опитват да ограничат пожар в Балдомар, но работата им е усложнена от горещините и силният южен вятър.

В Толедо, югозападно от Мадрид, повече от 3000 души бяха евакуирани от тематичен парк заради наближаващите към парка горски пожари.
БТА