Единствената война, която смята да води прокуратурата с МВР, е срещу престъпността, посочи главният прокурор
Главният прокурор Иван Гешев днес взе участие в изслушване в Европейския парламент в Брюксел.

"Българската прокуратура е изключително притеснена, че последната година и нещо се заличава постигнатият напредък на България, след приемането ни в ЕС, по отношение на върховенството на правото и правата на човека. Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз никога не съм виждал след 1994 г. в сегмента върховенство на правото и права на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение. Това, което казах на евродепутатите, е, че не се чувствам горд като българин, за да го кажа, но към момента смятам, че е на лице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции, включително и по-сериозно наблюдение върху България по новия механизъм за върховенството на закона върху България, предвид тези притеснителни тенденции с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Скоро няма да може да бъде скрито от българските граждани", посочи Гешев.

Гешев пред Вебер: Прокуратурата е водеща при утвърждаването на закона

Освен корупцията по високите етажи, която е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени - телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, организираната престъпност. Това е част от липсата на взаймодействие с институциите, опитите за война със съдебната власт. Цената за всичко това ще платят българските граждани, посочи главният прокурор като най-важното, което е изложил пред евродепутатите.

Гешев потвърди, че по време на изслушването му днес пред евродепутатите от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, е бил питан за досъдебното производство, познато като "Барселонагейт", и за разследването на снимките с кюлчета злато и банкноти евро, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Главният прокурор е обяснил, че по двата случая се чакат молби за правна помощ и европейски заповеди за разследване от различни европейски страни. По думите му наблюдаващите прокурори по делата са посочили, че това е "основната причина те да не бъдат приключени до момента".

Кирил Петков от Брюксел: Вече няма да има човек над закона

Гешев бе попитан от журналисти дали той, или жена му имат имот в чужбина. "Нямам недеклариран имот в чужбина, не разспространявайте фалшиви новини. Когато г-н Рашков каже едно вярно нещо, тогава ще направя подробно интервю с вас", каза Гешев.

"Аз съм свидетел на всички т. нар. реформи от 1994 година. Основното в тях е едно - да завземеш определени позиции и да смениш някой човек, за да можеш ти да упражняваш някакъв контрол. И некога тази реформа през годините не е била консултирана с хората, които практикуват - в слушая наказателно право. Подозирам, че и в момента ще се случи същото, а резултатите винаги са били трагични за съдебната система. Никога целта не е била ефективност на съдебната система, а някаква политическа цел, но ние сле готови да участваме в тази реформа. Надявам се някой да ни попита кои са актуалните проблеми, посочи още той.

Единствената война, която смята да води прокуратурата с МВР, е срещу престъпността, а не помежду ни. Защото резултатът ще платят българските граждани, заяви Гешев.

"Работата на един прокурор не е да го харесват, ние не сме телевизионни звезди. Аз съм главен пролурор и моята работа е да си върша работата. Ако си я върша така както трябва, естествено, че няма да ме харесват много хора и много хора ще се постараят и други да не ме харесват", отбеляза Гешев.

Баневи съдят Гешев за морални вреди




ВСС със становище срещу декларация на управляващите за оставката на Гешев

По-късно в интервю за БТА той засегна и други теми. 

Относно очакваните промени в специализираното правосъдие, той заяви, че идеите за закриване на тези структури, с уговорката, че може да бъде подобрена тяхната работа, може да бъдат реформирани, ще бъде една огромна грешка, която ще доведе до сериозни проблеми в българската съдебна система и сериозни последствия за борбата с организираната престъпност, корупцията и тероризма.

„Обясних, че целта за закриване на тези структури е не защото те не работят, а защото работят. За това при едно евентуално закриване никога няма как да бъде мотивиран съдия и прокурор да работи срещу опасни, богати хора по този начин, по който те работиха. Отбелязах, че за разлика от България тези структури имат поддръжка от европейските партньори, от Евроджъст, защото над 60-70 процента от най-важните казуси на България са с тези структури“, посочи той.

„Закриването им ще доведе до реален проблем на работата на европейската прокуратура, тъй като следователите разследват нейни дела. Представете си, че следователи от всеки окръжен град се занимават с дела на европейската прокуратура, това означава, че европейските прокурори да пътуват до съответните градове и делата да са пред съответния окръжен съд“, допълни Гешев.

Министър Йорданова: Главният прокурор трябва да носи своята отговорност

„Посочих, че в Механизма за сътрудничество и проверка /МСП/ тези структури са положително оценени, създадени са с одобрението на ЕК и в докладите на МСП се чете много ясно, че благодарение на тях се преустановява наблюдението в частта организирана престъпност. Това не се оценява в България и най-вероятно се използва само и единствено за кризисен пиар, да се отклонява темата от реалните проблеми на българските граждани. За да се решат наказателно-правните проблеми в държавата, трябват реформи в полицията, съда, прокуратура, следствието и законодателството. Това не е реформа, а завладяване и политически натиск върху прокуратурата и по-скоро цели политически цели“, каза още главният прокурор.

Той заяви, че е изготвил писмо до министъра на финансите, с което са изложили становището на прокуратурата, че предлагат да се извърши одит от ЕК на работата на специализираните структури прокуратура и съдилища. Те са създадени и одобрени от ЕК, и е нормално да има независим международен одит от европейските ни партньори. „Ние не се притесняваме от тази проверка. Разчитаме на един обективен анализ и имаме основание да смятаме, че ЕК ще се отнесе положително към това наше българско, евентуално искане“, допълни той.

„Преди няколко години по същата процедура от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК беше извършен независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура. Това е един обективен анализ на проблемите в българската прокуратура. Той беше извършен от действащи прокурори от ЕС и там специализираната прокуратура е оценена високо от нашите партньори. Очаквам министър Асен Василев какво ще отговори. Аз не се съмнявам, че той и правителството имат интерес българските граждани да знаят истината и то от обективен източник, какъвто е ЕК“, посочи Гешев.

„Не мисля, че има причина в рамките на няколко месеца, за да се закрие една работеща и международно призната структура, каквито са специализираните съд и прокуратура. Не виждам какъв проблем ще възникне, докато се извърши този одит. Резултатът от закриването ще е следният - освобождаване на замразени 3 млрд. лева, най-вероятно, съчетано с реформата в КПКОНПИ. Надявам се това да не е целта. И второ, безславен край на всички сериозни дела, които са внесени в съда - срещу бивши действащи министър и зам.-министър, дела на лица с големи финансови възможности. Тези дела, независимо дали ще се довършат от закритите спецсъдилища, реално ще доведе до техния негативен край и това е факт, и то ще се види. За съжаление, тогава ще бъде късно“, допълни той.

По повод идеята да се раздели ВСС на два отделни органа, Гешев заяви, че като юрист мнението му е, че е против това нещо, защото то ще доведе до сепарация на съда и прокуратурата.

„Те ще се затворят още повече в себе си и ще се превърнем в една изключително консервативна затворена професионална общност от прокурори и съдии, които са част от съдебна система, и ще прекъсне, каквито и да е контакти между тях, а ние трябва да си взаимодействаме. Това ще доведе до негативни процеси“, каза той.

Правосъдният министър: Обсъжда се временно остраняване на главния прокурор, ако бъде разследван

Относно искането от властта на неговата оставка Гешев бе категоричен: „Никой не може да ми отговори на въпроса защо да си подам оставка. Аз нямам обективен отговор. Зададох въпроса няколко пъти на лица, които споменаха това нещо. Да си подам оставката, защото за пръв път последните четири години се случват неща, които никога не е правила българската прокуратура. Внесохме обвинителни актове на действащи министър и заместник-министър, което никога не се е случвало след 1989 г.; решихме проблема с телефонните измами със съдействието на МВР; в нормални граници се опитахме да ограничим битовата престъпност. Може би това не е достатъчно, но то не може да бъде сравнено с който и да бил период след 1989 г., касаещ работата на прокуратурата. Тоест, ние явно имаме прогрес и тогава въпросът е - защо? Ако това е причината, аз я разбирам, но това не е в интерес на българските граждани, а в интерес на тези, които евентуално биха извършили престъпления. Ако заради това ми се иска оставката, естествено аз няма да си я подам“.

Има някаква друга цел, която е различна от това да бъде реформирана съдебната система и аз мога да я определя само като политическа. Опитват да представят българската прокуратура като едва ли не виновна за всичко. Чух един политик да казва, че сме виновни за цената на тока. Очаквам скоро да бъдем обвинени за световната пандемия и за климатичните промени“, каза на финала главният прокурор.

Гешев посрещна новата министърка с букет, тя му каза, че очаква да обсъдят оставката му (ВИДЕО)