/ БГНЕС
Механизмът за търсене на отговорност от главния прокурор има основен фокус върху разследването на обвинител номер 1 при информация за извършено престъпление. Обмисля се и временно отстраняване на главния прокурор докато тече разследването срещу него. Механизмът вече е представен пред европейските власти.

Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова по време на изслушване на парламентарната комисия по правни въпроси.

Гешев посрещна новата министърка с букет, тя му каза, че очаква да обсъдят оставката му (ВИДЕО)

"Предвижда се чрез специален механизъм да бъде определен нарочен разследващ магистрат, който да се избира подобно на случайното разпределение на делата, тоест да няма човешка и субективна намеса. Кръгът на подбор трябва да включва различни магистрати на високо ниво", заяви още министър Йорданова.

Тя заяви, че ще са необходими и гаранции, че главния прокурор няма да се намесва в разследването срещу него. Именно поради тази причина се обмисля механизъм за временното отстраняване на обвините номер 1 при такива ситуации.

Йорданова: Сигналът срещу Гешев е потвърден

"Всеки от тези елементи продължава да е обект на консултации. Трябва да кажа, че най-добрият начин за решаването на проблема е изменение на Конституцията - най-сигурния механизъм, с който да решим този структурен проблем за нашата съдебна система", категорична бе правосъдната министърка.

Тя информира депутатите още, че министерството на правосъдието подготвя законодателно предложение, свързано със санкциите от САЩ по закона "Магнитски", с което да се създава гаранция за добросъвестните български юридически и физически лица да бъдат те защитени.