/ БГНЕС
На влизане в сградата на ВСС новият правосъден министър Надежда Йорданова се обърна към главния прокурор Иван Гешев с думите: Пожелавам Ви да си носите отговорността винаги и дай Боже скоро да обсъдим условията за Вашата оставка.

Гешев: Не виждам конкретни причини, поради които да си подам оставката

Това стана след като обвинител номер 1 й поднесе букет с цветя. "Г-жо Йорданова, честит мандат. Пожелавам ви здраве и добра съвместна работа със съдебната власт", заяви Гешев.
 


"Не се притеснявайте, ще обсъдим всички въпроси в интерес на българските граждани, този се съмнявам, че е интересен", отговори Иван Гешев.

Коя е Надежда Йорданова - министър на правосъдието

Йорданова му отвърна, че хората са на обратното становище. "Олигарсите са навярно, но все пак ви пожелавам успех", каза Гешев на раздяла с новата министърка.

Гешев Надежда Йорданова
БГНЕС

"Видях, че има вицепремиер по климатичните промени. Очаквам да ми поискат оставката и за глобалното затопляне", коментира по-късно главният прокурор Иван Гешев. "В интерес на българските граждани е съдебната и изпълнителната власт да си взаимодействат. Единственият печеливш от войната между институциите е престъпността. Прокуратурата, а, сигурен съм, и ВСС, ще направи всичко за едно добро взимодействие", каза още главният прокурор.

От своя страна правосъдният министър Йорданова заяви пред членовете на ВСС, че е натоварена  с отговорността да "вдъхне нов живот в съдебната реформа". "Трябва да постигнем независим съд и отчетна прокуратура, както и усещане за справедливост", каза в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет Надежда Йорданова, която днес за първи път председателства заседание на ВСС.

"ВСС носи своята отговорност, време е да спрем да си затваряме очите", допълни тя. Йорданова добави, че очаква членове на съвета да понесат отговорност, да стъпят встрани или назад и да дадат възможност на други да продължат съдебната реформа.