/ БТА
Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността, заяви главният прокурор Иван Гешев, след като присъства на представянето на изследване "Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията", изготвено от Центъра за изследване на демокрацията.

Във връзка с поисканата му оставка от новоизбрания правосъден министър Надежда Йорданова той коментира, че ако тя му посочи конкретни причини, заради които да напусне поста, той ще ги обсъди и ще си каже мнението. Иван Гешев добави, че досега има само политически изявления, без конкретни примери защо той да си подаде оставката.
Коя е Надежда Йорданова - министър на правосъдието

По повод изказаното от Йорданова намерение да поиска програмен бюджет за прокуратурата, главният прокурор каза, че се надява това да не е опит за натиск върху съдебната система. По думите му такова нещо би противоречало на основни европейски принципи.

Попитан дали може президентът да бъде мост между прокуратурата и МВР за изглаждане на различията между тях, главният прокурор отговори, че той няма различия и че е поканил вътрешния министър Бойко Рашков на среща, но не е получил отговор. И уточни, че персонализирането на проблемите между институциите води до проблеми с престъпността и нейното повишение.

Какви са приоритетите на новите министри

"Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в Конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока", допълни Гешев.
БТА