Служебният кабинет предаде властта на новото редовно правителство. Със 134 гласа "за" и 104 "против" Народното събрание одобри състава на новия Министерски съвет. Подкрепа получиха всички 20-има министри от кабинета „Петков“.

Церемонията по предаването на властта започна с химна на България „Мила Родино“, а след него прозвуча музиката на „Ода на радостта“ на Бетовен - официалният химн на ЕС.

"Държавата е с над 500 милиона лева бюджетен излишък към края на ноември и се движим много по-добре, отколкото с актуализацията на бюджета беше предвидено", каза пред журналисти новоизбраният министър на финансите и вицепремиер Асен Василев, след като пое поста от служебния министър Валери Белчев.

Служебното правителство предаде властта на министрите от кабинета „Петков“

"Поемаме държавата в добро състояние, но ни чака много работа, защото има политики, които сме съгласували с коалиционните партньори. Разбрали сме се през юни да има актуализация на бюджета, като цяло чакаме икономиката да върви напред и да има бързо възстановяване от кризата", посочи Василев.

"Най-накрая, след повече от половин година, имаме редовно правителство. Преди има-няма три месеца Асен Василев ми връчи ключа на министерството и за мен беше огромно предизвикателство, защото той постави високи стандарти", каза Белчев. "За мен беше важно да запазя структурата на ведомството стабилна, както и да запазя темпа на работа.

Нещата трябваше да са по-прости и обвързани с подготовката на изборите, но се наложи да поема други задачи - да осигурим средства за казуси като COVID пандемията, помощи за бизнеса, за тестове за децата и за други кризи в различни сектори. Бюджетът беше изготвен с изискванията на закона в хипотезата, че по една или друга причина няма редовно правителство", каза още Белчев.

"За щастие, не се стигна дотам да няма правителство, и вчера оттеглихме нашето предложение за бюджет за следващата година, но се надявам да послужи за база на новия бюджет", коментира Валери Белчев. "Поех поста от най-успешния досега финансов министър и с удоволствие му връщам ключа на министерството", каза служебният министър.

"Не се предвижда отлагане на приемането на България в еврозоната. На 1 януари 2024 г. ние трябва да имаме техническа готовност за приемане на еврото. Преди това е нужно да има широка дискусия с неправителствения сектор и бизнеса. Ние имаме техническа готовност за приемане в Шенген от десетина години, но все още не сме приети, най-вече заради проблемите в правосъдието", заяви Асен Василев.

Приоритетите в работата на новия министъра на здравеопазването Асена Сербезова ще бъдат свързани с COVID-19, общата висока предотвратима смъртност и спешната помощ. Това обяви министър Сербезова пред журналисти на влизане в сградата на Министерството на здравеопазването, придружена от досегашния министър Стойчо Кацаров, след церемонията в Министерския съвет.

България има правителство: Депутатите подкрепиха кабинета „Петков“

"На всички са ни ясни приоритетите, защото всички ние сме пациенти. Нека видя това, което ще заваря от министър Кацаров, да се запозная с всичко и след това ще бъдат взети адекватни решения, които ще бъдат огласени", допълни тя.

"Тръгвам си удовлетворен от добре свършената работа", каза досегашният служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. "С най-добри пожелания за успешна работа, стискам палци да се справи проф. Сербезова", добави той.

Кацаров посочи, че е помолил министър Сербезова да довърши процедурата по осигуряването на апаратурата за COVID зоните, както и да се изготви докрай стандартът по здравни грижи.

Корнелия Нинова и Даниел Лорер също приеха постовете на министри - на икономиката и индустрията, и на иновациите и растежа, от служебния министър на икономиката Даниела Везиева на церемония в Министерството на икономиката.

Нинова посочи сред основните цели в бъдещата си работа постигане на висок икономически растеж, базиран на икономика на знанието, ограничаването на сивия сектор, бюрокрацията, подкрепа за бизнеса, насърчаване на износа, засилване на външноикономическото сътрудничество, икономизиране на външната ни политика.

Лорер изтъкна, че за първи път България е решена да постави фокус върху икономически растеж чрез иновации. "Искаме да дадем ясен знак, че България е отворена за умен бизнес", допълни той.

Везиева заяви, че най-важното, свършено от ведомството за последните седем месеца, е полагането на здрава основа на промяната, и пожела на новия екип на двете министерства да продължат тази промяна.

Новоизбраният министър на правосъдието Надежда Йорданова получи държавния печат от служебния министър Иван Демерджиев на церемония във ведомството.

Демерджиев каза, че е предал щафетата на правосъдната реформа на Надежда Йорданова, а от своя страна тя посочи, че иска да надгради направеното досега. "Поемам поста с решителност, вяра и мъничко оптимизъм", каза министър Йорданова.

Йорданова посочи пред медиите, че едно от първите решителни неща, които ще направи е да продължи да настоява главният прокурор да си понесе своята отговорност, да подаде своята оставка или да бъдат приложени спрямо него другите механизми на закона.
"Гешев, твоят инат, всеки ден струва пари и достойнство на нашия народ, твоят инат пречи на Плана за възстановяване и устойчивост да бъде придвижен още по-бързо", заяви министър Надежда Йорданова.

Тя добави, че ще настоява за реален програмен бюджет на прокуратурата, защото това означава по думите й "прозрачност и ефективност".

Правосъдният министър коментира, че законопроектите за изменение и реформа на КПКОНПИ са в много напреднал стадий на готовност, изчистват се някои детайли, включително изменения в НПК. Тя добави, че измененията в Закона за съдебната влас са също на "изключителна висока степен на готовност". По думите й скоро те ще бъдат представени за дебат в обществото и гласуване в пленарна зала.

Във връзка с реформата на специализираните съд и прокуратура Йорданова заяви, че в настоящия проект има ясни текстове, които гарантират, че всички дела влезли в съдебна фаза ще бъдат довършени и "нито едно дело няма да бъде прекратено, нито един обвиняем няма да може да се "спаси". Тя обясни, че продължава дебатът и анализите за реформа на специализираното правосъдие. По думите й не се обсъжда идеята спецпрокуратурата да остане централизирана и да се намали обхвата на делата, които разглежда.

Новият министър на транспорта и съобщенията Николай Събев прие поста от своя предшественик от служебното правителство Христо Алексиев на церемония в сградата на министерството. Събев подчерта, че той и неговият екип ще работят при пълна прозрачност, но на този етап не съобщи колко и кои ще бъдат неговите заместник-министри.

"Бих искал първо да направя среща на екипа си. Чакам още някои потвърждения", посочи той.

Новият транспортен министър потвърди информацията, че управлението на националната пощенска служба "Български пощи" ще премине на управление към вицепремиера по ефективното управление, за да не изпада той в конфликт на интереси, тъй като е собственик на голяма логистична и спедиторска компания. "Агенция "Пътна инфраструктура", за която имаше идея по време на коалиционните преговори да премине към Министерството на транспорта, остава в Министерството на благоустройството и регионалното развитие", уточни още Николай Събев.

Той допълни, че първото му посещение ще бъде в град Русе, където ще обсъди бъдещето на местното летище, както и възможността за облекчаване на преминаването на транспортния трафик през "Дунав мост".

От своя страна вече бившият служебен министър Христо Алексиев обеща подкрепа и благодари на своя екип за свършената работа докато бе начело на министерството.

На церемония по встъпване в длъжност министър Христо Проданов прие управлението от служебния министър на туризма Стела Балтова. Христо Проданов благодари за топлото посрещане и заяви, че в дух на приемственост ще разчита на мнението и експертизата на доц. Балтова.

Досегашният министър на туризма Стела Балтова пожела успех на министър Проданов и изрази надежда, че всичко, което е свършено до момента, ще бъде продължено и надградено, за да може страната ни да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, вицепремиер по климатичните политики, пое поста от служебния министър Асен Личев.

"Пожелавам в следващите четири години да продължите започнатото и да работите за каузата да опазваме природата на България", каза Личев, като връчи символичния ключ на Министерството на околната среда и водите на министър Сандов.

"Темата за опазването на околната среда вече е приоритет на правителството, затова аз поемам ангажимента това да се види в работата на министерството", категоричен е  министър Сандов. Той благодари на служебния министър за "направеното през последните месеци в министерството".

Изпращането на Националния стратегически план към Европейската комисия е първият приоритет в работата ми. Това заяви Иван Иванов при встъпването си в длъжност като министър на земеделието.

"В коалиционното споразумение има точно и ясно разписани ангажименти и приоритети в сектор "Земеделие". Ще работим последователно и целенасочено за реализацията им и се надявам в следващите четири години да постигнем заложените резултати", коментира министър Иванов. Той уточни, че предстои в следващите дни да се запознае със ситуацията и екипа на министерството. Постът му бе предаден от проф. д-р Христо Бозуков, министър на земеделието, храните и горите в служебния кабинет на премиера Стефан Янев.

На церемонията проф. Бозуков пожела успех на министър Иван Иванов и изрази надежда, че всичко, което е свършено до момента, ще бъде продължено и надградено. Проф. Бозуков подчерта още, че в краткото време до края на годината трябва да бъде взето политическо решение за финализирането на Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз, което е от ключово значение за целия отрасъл в следващите години.

Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение обсъдиха новоназначеният министър Гроздан Караджов и досегашният министър арх. Виолета Комитова. Министър Караджов прие поста от своята предшественичка на символична церемония в МРРБ днес, съобщиха от пресцентъра.

Новоназначеният регионален министър отбеляза активната работа на МРРБ под ръководството на Виолета Комитова в двата мандата на служебното правителство и поиска да бъде запознат с проблемите.

Досегашният министър Комитова очерта основните предизвикателства – осигуряването на зимното почистване, за което от излишъка на бюджета са гарантирани 100 млн. лв., хода на строителството на АМ „Хемус“ и други инфраструктурни обекти, тежката ситуация във ВиК отрасъла заради цената на електроенергията, проектите на министерството по Националния план за възстановяване и устойчивост, работата по проекти на нормативни актове и други.

Ефективността на една армия, с какъвто и да е вид въоръжение и оборудване, преди всичко зависи от духа на хората в униформа. Това посочи новият министър на отбраната Стефан Янев, който прие поста от предшественика си - министъра на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов на церемония в зала "Тържествена" на МО.

Янев отбеляза важността на всички цивилни и военни служители, които спомагат системата да работи. Той потвърди ангажимента към усилията по отношение на мотивацията на личния състав и развитието на кадрите. Янев изтъкна и необходимостта модернизацията да продължи по правилния начин и парите да се харчат прозрачно и ефективно.

Стефан Янев благодари на досегашния министър на отбраната Георги Панайотов за службата съвместно с екипа на министерството - за това, че за тези седем месеца са постигнали немалко.

Новият външен министър Теодора Генчовска заяви, че ще направи всичко възможно хората в МВнР да продължат да работят спокойно, да има приемственост и последователност в действията.

Тази вечер тя прие поста от служебния министър на външните работи Светлан Стоев на церемония в МВнР. "Разчитам на професионализма на екипа на външно министерство", коментира Генчовска и посочи, че министър Стоев оставя прекрасно наследство и ще разчита на неговата помощ.

В отговор на въпрос за Република Северна Македония новият външен министър каза, че на този етап няма да има промяна в позицията. Придържаме се към договора и към декларацията на Народното събрание, посочи Генчовска.

Светлан Стоев приветства новия министър на външните работи и ѝ пожела успех. "Приех поста от дама, предавам го на дама, значи го предавам в добри ръце", каза Стоев. Той благодари на колегите си в МВнР и посочи, че е имал невероятен професионален екип.

Стоев припомни основните задачи на МВнР през последните месеци, сред които организирането на изборите зад граница, като подчерта помощта на българските общности в чужбина. Той отбеляза и разговорите с Република Северна Македония и посочи, че е работено по две писти - двустранния диалог и разговори с партньорите от държавите членки на ЕС.

"Рамката за преговорния процес беше зададена от НС, ние имахме приемственост в защитата на нашите национални интереси и прозрачност във воденето на диалога", отбеляза Стоев.

"Ние с чиста съвест предаваме нашия анализ на редовното правителство, което оттук нататък има всички възможности да използва този анализ за продължаване на диалога, и да се надяваме, че най-накрая РСМ ще разбере, че това не е въпрос, който може да бъде решен с натиск отвън, а може да бъде решен само чрез двустранен диалог", отбеляза досегашният служебен министър.

Той информира, че през последните три месеца голяма част от състава на МВнР е направил т.нар. стратегически преглед на дипломатическата служба, който обхваща всички сектори на външнополитическата дейност и е от 120 страници. Стоев връчи стратегическия преглед на новия външен министър, като припомни, че за последен път такъв стратегически преглед е правен през 2010 година.

Радостин Василев встъпи в длъжност като министър на спорта. Той пое поста от служебния министър Андрей Кузманов. 

"В моя мандат като министър ще има нулева толерантност към корупцията и порочните практики. Те наистина ще останат в миналото. В мое лице Министерството на спорта ще бъде напълно прозрачна институция и тя ще отговаря абсолютно на изискванията както на партията, която ме е излъчила в коалиционния кабинет, така и на самия коалиционен кабинет. Моята идея е да градим, а не да разграждаме, но естествено ще имам засилени изисквания към структурите на министерството", каза Радостин Василев. 

Служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов пожела успех на министър Василев. 
 
"Нека г-н Василев да продължи това, което ние започнахме, а именно промяна, борба с корупцията и лошите практики", заяви Кузманов.

 
БТА