Президентът Румен Радев се срещна със служебните министри преди церемонията по приемственост в изпълнителната власт.

„Уважаеми г-н министър-председател, уважаеми дами и господа министри, след малко ще предадете поверените ви министерства и агенции на вашите приемници от редовното правителство. На вас се падна да осигурявате функционирането на държавата и приемствеността в управлението през последните 7 месеца. Налагаше се да работите в изключително сложни условия - без работещ парламент, с изпразнен бюджет, завещан от предишния редовен кабинет. На вас се падна да управлявате здравната криза, всеобщата европейска криза в енергетиката и икономическите и социални последици от тях“, с тези думи държавният глава се обърна към министрите от служебния кабинет.

БГНЕС

Той им благодари за "добрата воля, куража и усърдието.

"Вашият кабинет, г-н Янев, показа, че може да има нов тип управление - прозрачно и отговорно. Този кабинет прекрати рекета на бизнеса и засили събираемостта на данъците. Вие разкрихте невиждани досега злоупотреби с бюджета и успяхте да пречупите най-тежката четвърта вълна на пандемията. Вие успяхте да върнете децата в много бърза среда. Успяхте да овладеете енергийната криза. Прекратихте вноса и изгарянето на отпадъци. Прекратихте порочните практики в Държавен фонд "Земеделие". Отстоявахте външната ни политика. Взехте адекватни мерки по отношение на миграционната криза. Нападките срещу вас са най-добрата оценка за вашите действия. Получихте и одобрението на хората. Вашият опит ще бъде необходим и занапред. Пожелавам ви успех, на добър час", добави още президентът.", допълни Радев.

БГНЕС

Служебният министър-председател Стефан Янев благодари за доверието, благодари и на министрите, които са излезли от комфортната им зона.

"Резултатите са видими, но оценката я дават българските граждани, но ще си позволя да кажа, че след два служебни кабинета България е различна - надявам се малко по-добра. Това заяви Промяната е необходима, в България са нужни реформи и хората очакват реформи", подчерта Янев.