Новите гръцки министри положиха клетва
Новите гръцки министри положиха клетва / снимка: Reuters

Новият кабинет на гръцкия министър-председател Георгиос Папандреу, който по-рано днес обяви редица промени в правителството, положи клетва.

Премиерът на балканската страна избра досегашния министър на отбраната Евангелос Венизелос за нов финансов министър. По този начин Папандреу освободи от поста Георгиос Папаконстантину, който бе архитектът на програмата за съкращаване на разходите, довела до масово недоволство и протести в цялата страна.

54-годишният Венизелос е ветеран от управляващата социалистическата партия ПАСОК. Той се изправи срещу Папандреу за ръководния пост в партията през 2007 година, припомня БГНЕС. Новият министър на финансите беше предложен и за вицепремиер заедно с Теодорос Пангалос.

Папандреу назначи и нов външен министър - 49-годишният Ставрос Ламбринидис, който е бивш ръководител на групата депутати на управляващата партия в Европейския парламент. Досегашният заместник-министър на отбраната Панос Беглитис, близък съветник на Папандреу, ще бъде новият министър на ведомството.

Бившият финансов министър Георгиос Папаконстантину ще бъде назначен за министър на екологията, което аналитиците възприемат като понижение.

Новината за промените в кабинета пристигна ден след сътресения в управляващата партия, заради начина, по който Папандреу се справя с дълговата криза и неуспешните опити да договори правителство на националното съгласие с опозиционните лидери. Правителството на Папандреу следващата седмица ще бъде изправено пред вот на недоверие в парламента.

Промененият гръцки кабинет ще изготви нова програма с фискални и структурни реформи, като междувременно ще полага допълнителни усилия, за да стимулира растежа на икономиката, съобщи министър-председателят Георгиос Папандреу.

"(Новият финансов министър) Евангелос Венизелос ще приложи особено болезнена и трудна програма за големи структурни промени, които в идните години ще вдъхнат живот на икономиката", обяви Папандреу в първата си реч пред новия кабинет. "Ние освен това ще обърнем повече внимание на икономическия растеж", подчерта още гръцкият премиер.