"Надявам се, че с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията и част от измамите". Това каза премиерът Кирил Петков след изслушването му пред евродепутати.

Той гарантира, че оттук нататък няма да има човек над закона или някой, който да му се обади и да каже "този човек не трябва да се пипа".

"В България за пръв път има истинско политическо желание да се справим с проблеми като корупцията и мисля, че изненадахме евродепутатите с нивото си на готовност и трябва да го направим следващите месеци в рамките на закона", допълни премиерът.

Гешев от Брюксел: С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години

На въпрос как би коментирал искането на главния прокурор Иван Гешев за засилен мониторинг в рамките на механизма за върховенството на закона, Петков заяви: "Аз много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг. Няма как през общи шаблони и думи да се избяга липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре".

По думите му в Плана за възстановяване и развитие, главният прокурор вече няма да бъде "само с Господ над главата му, а ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор". 

"Нашето намерение като коалиция е ролята на главния прокурор да се промени изцяло и той да стане администратор. Не ни трябва четвърто ниво в прокуратурата. Трябва ни работеща прокуратура", допълни Петков.

На въпрос дали е бил питан за Пеевски и закона "Магнитски", министър-председалят посочи, че конкретно не е бил питан, но е заявил, че "хората, които са в основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека".

"Мисля, че ръководителят на ДАНС има същия ентусиазъм да се справи със ситуацията, както и ние. Проблемът е, че кадруването надолу се е случвало през всички тези години", каза още Петков.

Кирил Петков заминава за работно посещение в Брюксел

"Ще има реформа, но е важно да го направим по правилата. Не можем да правим арести извън рамките на закона, но ви гарантирам, че оттук нататък няма да има хора извън закона", посочи той.

Министър-председателят е на работно посещение в Брюксел. В белгийската столица премиерът участва в заседание на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, създадена към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Заседанието е посветено на България и е третото поред с участието на представители на българските институции.