/ БГНЕС
Николай и Евгения Баневи съдят главния прокурор Иван Гешев, съобщи 24 часа. Те са завели дело в Софийския градски съд за морални вреди и претендират за 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор и петимата му заместници. Поводът е писмото, което главният прокурор и заместниците му изпратиха в началото на годината до всички европейски институции и посолства, включително и САЩ. 

В писмото на прокуратурата Баневи бяха споменати, като част от привлечените като обвиняеми „български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи“ и „известни олигарси“. За тях се посочваше, че „са отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група”.

В жалбата си до съда Баневи определят квалификациите за тях като неверни, позорящи и увреждащи публичната им репутация, личната чест и достойнството им.

Делото се води от адвокат Михаил Екимджиев. Той пише, че със споменаването на имената им в негативен контекст са нарушени техни права, защитени от Конституцията, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и НПК
24 часа