Германско радио съобщи нови подробности за атаките от 11 септември
Германско радио съобщи нови подробности за атаките от 11 септември / netinfo

Ислямисти от германския град Дуисбург са участвали в организирането на атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, съобщи днес радио Ве Де Ер, цитирано от ДПА.

Два дни преди 11 септември момченце от Дуисбург, което тогава било на пет години и посещавало училище за изучаване на Корана в джамия, случайно дочуло мъже, говорещи на арабски език в съседната стая, да обсъждат подробности за атаките. Сутринта на 10 септември 2001 г. детето, наричано от радиото Мустафа, разказало на учителката си в детската градина как самолети ще се блъснат в големи къщи и много хора ще умрат. Учителката решила, че момченцето е гледало много телевизия през уикенда. Когато на следващия ден, 11 септември, видяла ужасните кадри от Ню Йорк, веднага уведомила шефовете си и полицията.

Ве Де Ер посочи, че федералните служби за сигурност извикали жената на разпит едва година след трагедията. Бащата на детето пък бил разпитан четири години след атаките, въпреки че негови визитни картички били открити в жилищата в Хамбург на пилотите атентатори.

След ударите от 11 септември следователи доказаха, че трима арабски студенти в Хамбург са били вербувани от Ал Кайда за пилоти самоубийци за атаките в Ню Йорк и Вашингтон, а още петима студенти в Хамбург са знаели за готвените терористични актове.

Някои от мъжете, които момченцето подслушало в джамията, били идентифицирани от следователите. Не се знае обаче дали е доказано тяхно съучастие в атентатите, съобщи Ве Де Ер.

Министерството на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Дуисбург, заяви, че изнесените от радиото данни са били обстойно проучени още през 2001/2002 г. както от федералните сили за сигурност, така и от властите в провинцията. Тогава те са били сметнати за "несъществени", каза говорителят на министерството Лудгер Хармайер.

"Не смятаме, че през 2007 г. трябва изцяло да пренапишем историята на 11 септември", отбеляза говорителят.