/ ThinkStock/Getty Images
Кандидатът на германските социалдемократи за канцлерския пост обеща по-висока минимална заплата
Започна конференцията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за избор на нейния кандидат за канцлер на парламентарните избори през септември, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че форумът е бил открит с въодушевени изказвания на представители на ГСДП срещу християндемократическия блок, с който управляват съвместно.
Ларс Клингбайл, генералният секретар на ГСДП, окачестви консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, като обсебени от безмилостни борби за власт и произвеждащи ежеседмични скандали.

Армин Лашет отправи призив за обединение към германските консерватори

Освен това той разкритикува номинирания от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) за канцлер Армин Лашет, определяйки го като страхлив и предварително обречен кандидат.

"Блокът ХДС/ХСС е изпразнен от съдържание и ще бъде добре за Германия, ако тези консерватори повече не носят отговорността", каза Клингбайл. Шестстотинте делегати на форума, който се провежда във виртуален формат, е предвидено да вземат решение за програмата, с която партията ще се яви на изборите през септември.

Очаква се тя да утвърдят финансовия министър Олаф Шолц за кандидата на ГСДП за канцлерския пост. Шолц олицетворява четири основни цели, каза Клингбайл: климатично неутрална страна най-късно до 2045 г., най-съвременната транспортна система в Европа, дигитален суверенитет и силна система на здравеопазване.

"Днес е Ден първи от нашето наваксване за федералните избори", подчерта генералният секретар на ГСДП. Той имаше предвид изоставането на социалдемократите в социологическите проучвания, отбелязва ДПА.

Германският вестник "Билд" пише днес, че ГСДП, с подкрепа от 16 на сто, изостава от блока ХДС/ХСС с 23 процента. На първо място са Зелените с 26 на сто. 

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) определи вицеканцлера и министър на финансите Олаф Шолц за своя кандидат за канцлерския пост на парламентарните избори през септември, предаде Ройтерс.

В речта си пред шестстотинте делегати на конгреса на по-малкия партньор в управляващата сега голяма коалиция, водена от християндемократическия блок на канцлерката Ангела Меркел, Шолц обеща по-висока минимална заплата.
БТА