/ iStock/Getty Images
Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази надежда нова регулация, правеща по-гъвкави правилата за това кой по-напред да получи ваксина срещу коронавирус, ще ускори имунизацията на населението на страната срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване, предаде ДПА.

"От днес нови правила ще позволят изключения в определянето на приоритетно получаване на ваксина, за да не се налага да се изхвърлят дози. Промяната е в отговор на подадена от ваксинационната кампания информация", отбеляза Шпан.

Предвижда се да бъде даден също така приоритет на хората под 65 години за ваксината на компанията Астра Зенека (AstraZeneca), която по преценка на Германия не би трябвало засега да се използва за по-възрастни хора.

Това ще освободи повече дози от ваксините на Пфайзер/Бионтех (Pfizer/BioNTech) и Модерна (Moderna) за хора над 80 години, каза Шпан. "По този начин по-възрастните може да бъдат ваксинирани по-бързо от планираното", заяви той.

Шпан говори, след като 14 обитатели на старчески дом в Германия се оказаха заразени с по-заразния вариант на коронавируса, открит най-напред във Великобритания. Те дали положителна проба за вируса, въпреки че били получили своята втора доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех.

Представител на местните власти каза, че засега пациентите или не са проявили симптоми, или имат леки симптоми, което според него може да се дължи на положително въздействие на ваксината.

Обитателите и служителите на старческия дом в град Белм, в северозападната провинция Долна Саксония, както и членовете на техните семейства, са поставени под карантина.
БТА