/ iStock/Getty Images
Германски депутат съобщи днес пред ДПА, че е подал жалба заради изтрити данни от мобилен телефон, използван от бившия германски министър на отбраната, а сега председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

Тобиас Линднер, парламентарист от "Зелените", заяви, че жалбата се отнася до съмнения за унищожаване на документи.

Говорител на прокуратурата коментира днес, че засега не знае нищо за получаването на жалба.

За изтриването на данните от мобилния телефон се разбра по време на заседание при закрити врата на парламентарна комисия, разследваща предполагаеми нередности при назначаването на външни Ай Ти-експерти от министерството на отбраната, по времето когато Фон дер Лайен е заемала поста министър.

Мобилният телефон е трябвало да бъде проверен в хода на разследването.

ЕП: Европейският зелен курс ще бъде представен в Парламента от Урсула фон дер Лайен

Линднер, член на разследващата комисия, заяви, че заличаването на данните от телефона е равносилно на унищожаване на доказателства.

Министерството на отбраната заяви, че данните от телефона са били изтрити във връзка с "инцидент със сигурността", а Фон дер Лайен е получила нов мобилен телефон.

През януари в резултат на голяма кражба на данни в Германия, на страница в Туитър бяха публикувани личните данни на стотици публични личности, включително художници, медийни водещи, канцлера Ангела Меркел и тогавашния министър на отбраната.
БТА