Аналена Бербок
Аналена Бербок / БТА
Четири месеца и половина след началото на руската инвазия в Украйна германската външна министърка Аналена Бербок не вижда преговорите с Русия като възможност, предаде ДПА.

„За какво може да преговаряте с някого, ако не е готов да се съгласи с дори и с Международния комитет на Червения кръст и да даде възможност на цивилните да се евакуират“, каза тя в интервю за германското списание „Щерн“.

Освен това Бербок отхвърли призивите за незабавно прекратяване на огъня, които неотдавна известни германци отправиха в отворено писмо.

„Ако бях украинка, щях да приема това писмо като наивно, обезпокоително и арогантно“, заяви тя. 

„Какво право има германският външен министър да решава от името на украинците от коя част от страната си следва да се откажат и колко милиона техни съграждани да преминат под руско управление“, попита Бербок. 

Тя допълни, че откакто е започнала войната, не поддържа никакъв пряк контакт с руския си колега Сергей Лавров.

Министърката изтъкна, че би искала да му каже: „Хайде, Сергей, нека да поговорим за мир“, но че има съмнения докъде се простират правомощията, делегирани му от ръководството на страната. 

„Не е ясно каква точно роля играе руският външен министър във всичко това“, каза тя. 

Миналата седмица Лавров и Бербок участваха в срещата на външните министри от Г-20 в Бали, но руският първи дипломат напусна залата веднага щом завърши речта си, без да дочака отговора на германската си колежка.
 
БТА