Германия поде кампания за бързо приемане на европейската конституция?
Германия поде кампания за бързо приемане на европейската конституция? / netinfo

Германия поде кампания за бързото приемане до година на европейската конституция, отхвърлена на референдуми във Франция и Холандия преди две години, пише британският в. "Гардиън".

Новината е била съобщена от германският канцлер Ангела Меркел в първия ден от срещата на върха на 27-те държави членки на ЕС в Брюксел. Според представители в Брюксел и министри от Източна и Западна Европа планът на Меркел предвижда европейската конституция да бъде приета до февруари 2008 г., без да се прибягва до национални референдуми, пише БТА, като се позовава на британското издание.

За да бъде постигнато това и за да бъде избегнато разделението и споровете между европейските членове, планът на Меркел предвижда документът, установяващ как да бъде организирана и управлявана обединена Европа, вече да не се казва конституция. Той ще включва ключовите моменти от Договора за европейската конституция, одобрен в Рим през 2004 г. от европейските правителства, но същевременно ще представлява само част от оригиналния текст на европейската конституция.

Меркел предвижда да организира конференция през юни, в която ще участват правителствени представители на 27-те държави членки. До декември те ще трябва да подготвят документа, който ще включва ключовите елементи от Договора за европейската конституция и който ще трябва да бъде приет от правителствата на всички 27 държави членки на съюза до февруари 2008 г., допълва британското издание, позовавайки се на източници от страните членки на ЕС.

Берлин обаче ще трябва да убеди в правотата си държавите, които все още се съмняват в необходимостта от подобен документ, като например Великобритания, която беше очарована от факта, че конституцията се озова в задънена улица, след като беше отхвърлена от холандците и французите през 2005 година. Меркел вече се е договорила със следващите две председателства на ЕС – португалското и словенското, да положат усилия за насърчаване на проекта й, отбелязва британското издание.