Германия изпраща Пейтриът в Турция
Германия изпраща Пейтриът в Турция / снимка: Reuters, архив

Германия започна транспортирането на зенитно-ракетните комплекси "Пейтриът", които ще бъдат разположени на турско-сирийската граница. Целта е да се защити съюзника от НАТО от вероятната сирийска заплаха, предава ИТАР-ТАСС.

ЗРК ще бъдат доставени по море. В пристанището Любек-Травемюнде на Северно море вече са доставени 130 контейнера с военно оборудване. Те се товарят на датския кораб Suecia Seaways, който ще ги транспортира до Искендерун.

Бойната техника ще бъде посрещната на турското пристанище на 21 януари от около 170 войници на бундесвера. Първата група от германски военни наброяваща 20 души, които ще подготвят разгръщането на ЗРК "Пейтриът", заминава също днес. Германските ЗРК ще бъдат дислоцирани в района на град Кахраманмараш, намиращ се на около 100 км от турско-сирийската граница, предава БГНЕС.

Числеността на целия германски контингент, който ще обслужва зенитните комплекси, ще достигне 350 военнослужещи. Те са командировани от поделенията във федералните провинции Мекленбург-Предна Померания и Шлезвийг-Холщайн.