/ БТА
Правилата за издаване на разрешително за притежаване на оръжие трябва да бъдат затегнати, като в законовите разпоредби да бъде заложен текст, според който хората, имащи оръжие, трябва ежегодно да минават на психотестове. За това настоя германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в интервю за вестник Bild, цитирано от ТАСС.

Предложението на министъра идва след стрелбата в Ханау, извършена от десен екстремист, страдащ от психично заболяване. Въпреки диагнозата си, обаче, убиецът е притежавал оръжие и редовно е ходил да се упражнява по стрелба, допълна изданието.

"Ако разследването потвърди, че разрешителното на нападателя е могло да бъде иззето по-рано, тогава "настоящите правила трябва да бъдат променени", заяви Зеехофер. "За издаването на разрешително трябва да се изисква медицинско свидетелство или друго надлежно потвърждение от лекаря, че човекът е здрав и не представлява опасност за обществото", каза той.

В момента германското законодателство не изисква редовни медицински прегледи от собствениците на оръжия. Заявление за издаване на разрешително може да подаде всеки германски гражданин, който иска да се занимава със спорт в сферата на стрелбата, да ходи на лов или да колекционира оръжие.

На 3 март: Музей „Етър“ показва сабята на Стефан Караджа (СНИМКИ)

Специална служба проверява всяко искане по отделно, като изисква данни от полицията и контраразузнаването. Ако документите докажат, че заявителят има алкохолна или наркотична зависимост, или психични проблеми, тогава разрешителното се отказва.

Психопрегледът, обаче, е задължителен само за лица под 25 години.

Стрелецът от Ханау е получил разрешително за притежаване на оръжие през 2013 година. Преминал е проверка през 2019 г., когато е доказал, че съхранява оръжията си правилно.
По закон, обаче, не е подлежал на психотест, тъй като е бил на 40 години.