/ Thinkstock/Getty Images
Германия ще промени насоките си за даряване на кръв, така че за всички да важат едни и същи правила, независимо от сексуалната им ориентация, заяви министърът на здравеопазването на страната.

"Официалните насоки ще бъдат адаптирани така, че потенциалните донори вече да не бъдат оценявани по различен начин в зависимост от сексуалната им ориентация", заяви Карл Лаутербах пред телевизионния канал RND.

"Дали някой може да стане кръводарител е въпрос на поведенчески риск, а не на сексуална ориентация", каза Лаутербах. "Не трябва да има и скрита дискриминация по този въпрос", добави той.

Според действащите насоки на Германската медицинска асоциация (BAK) мъжете, които правят секс с мъже, могат да даряват кръв само ако не са имали "нов или повече от един сексуален партньор" през последните четири месеца. При другите хора се преценява дали "често сменят партньорите си".

Правилата датират от епидемията от ХИВ/СПИН през 80-те години на миналия век, когато се е смятало, че гей мъжете са изложени на по-висок риск от предаване на вируса.

Според новите правила потенциалните донори ще бъдат оценявани само "въз основа на индивидуалното поведение на лицето, което желае да дари", съобщава RND.

Изменението на закона ще влезе в сила на 1 април.

Германската асоциация на хомусексуалистите(LSVD) приветства плановете, като ги нарече "отдавна закъснели".

Кристин Ашенберг-Дугнус, здравен експерт от либералната партия СвДП, заяви, че предишните насоки са били "не само остарели, но и просто дискриминационни".

"Всеки, който иска да дари кръв, трябва да може да го направи. Защото даряването на кръв спасява животи", каза тя. 
БГНЕС