Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш / БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че липсата на силно лидерство е отговорна за провала на света във взимането на твърди решения в борбата с климатичните промени, предаде Асошиейтед прес.

Генералният секретар на ООН: Светът става все по-хаотичен (ВИДЕО)

Пред лидери от цял свят, събрали се днес в Ню Йорк, за да обсъждат климатичните промени, Гутериш каза, че докато не бъде преобърната настоящата тенденция в емисиите на парникови газове до 2020 г., то ще бъде невъзможно да се изпълни целта за запазване на глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий.

Целта бе заложена в договора от Париж за климата. Но ООН казва, че поетите от правителствата по света ангажименти досега водят до една трета от необходимото съкращаване на емисиите на парникови газове.

Учени: Снегът в Швейцария е на път да изчезне

Гутериш добави, че "на нас ни липсват силни лидери, които да вземат смели решения, необходими, за да поставят нашите икономики и общества на пътя на нисковъглеродния растеж и климатичната устойчивост". Той призова за край на субсидиите за изкопаеми горива, за преминаване към възобновяеми енергии и към реалистични въглеродни данъци и други подобни ценови мерки, целящи да ориентират икономическите играчи към нисковъглеродни решения.

Гутериш каза, че загубите от стихийни бедствия, свързани с изменението на климата, са достигнали през 2017 г. 320 милиарда долара, предаде ТАСС.

Най-старият и силен лед в Арктика започна да се разпада (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той каза, че за решаване на проблема с климатичните промени и глобалното затопляне през септември догодина ще бъде организирана среща на върха за климата, на която се планира мобилизирането на ресурси и действия в страните по света.
БТА