"Газпром" е намалил с още една трета газовите си доставки за "Ени" (Eni) и днес доставеното количество е около 21 милиона кубични метра, съобщи италианската петролна и газова компания, цитирана от Франс прес.

Средното количество през последните дни е било около 32 милиона кубични метра, уточнява "Ени". Част от газа, доставян от руския гигант за Италия, се подава чрез газопровода "Северен поток", който днес беше спрян за техническа поддръжка.

Русия спира газовите доставки към Германия заради ремонт на „Северен поток 1“

Още на 15 юни "Ени" беше уведомена от "Газпром" за намаляване на доставките на газ с около 15 процента, уточнява ТАСС. Холдингът обясни това с технически проблеми в резултат на действащите санкции. В Италия започнаха да се получават от 65 до 50 на сто от заявените обеми, но на 18 юни главният изпълнителен директор на "Ени" Клаудио Дескалци съобщи, че предлагането на газ в страната в момента надвишава търсенето.

На 24 юни италианският премиер Марио Драги обяви, че Италия е намалила зависимостта си от руски газ от 40 на 25 процента. Властите съобщават, че газохранилищата са запълнени на 60 процента.
БТА