/ iStock/Getty Images
Руската компания Газпром и украинската компания Нафтогаз ще подпишат петгодишен договор за транзит на руски газ през украинската територия за Европа, предаде руската агенция РИА Новости, цитирана от БТА.

Очаква се двете страни да подпишат договора преди края на настоящата година. Настоящата сделка между тях изтича на 31 декември.

Русия и Украйна продължават транзита на газ

По-рано тази вечер беше съобщено, че на двустранни преговори между Русия и Украйна край беларуската столица е бил подписан протокол за съгласие за продължаване на транзита на газ през територията на Украйна и уреждането на взаимните претенции по газовия въпрос. Това е стъпка напред към сключването на окончателен договор за газовия транзит през Украйна за Европа.

Вчера в Берлин имаше преговори между Русия, ЕС и Украйна след които беше разработен проект на бъдещо споразумение за природния газ. На пресконференцията след преговорите беше съобщено, че днес се предвижда съгласуване с ръководствата на страните на принципното споразумение. Детайлите от проекта на споразумението не бяха разкрити. Но руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че са били обсъждани конкретни обеми на транзита на руски газ през Украйна и срокове на бъдещите договори.

Украйна отхвърли предложението на "Газпром" за транзита на газ от януари 2020 г.

Утре канцеларията на президента на Украйна ще съобщи подробности за газовите преговори с Русия, съобщи ТАСС. Подробностите ще бъдат дадени на пресконференция, на която ще присъстват министърът на енергетиката и опазването на околната среда на Украйна Олексий Оржел и изпълнителният директор на компанията Нафтогаз Украйна Юрий Витренко.
БТА