Френският вестник Монд бе забранен в Мароко
Френският вестник Монд бе забранен в Мароко / www.sxc.hu

Мароканските власти забраниха продажбата в Мароко на френския вестник "Монд" заради публикация на социологическа анкета за отношението към 10-годишното управление на крал Мохамед Шести, предаде Франс прес.

"Броят от 4 август на този всекидневник не бе допуснат на мароканска земя при доставянето му в понеделник вечерта на летището в Казабланка. Той няма да бъде продаван във вторник по вестникарските щандове", каза пред АФП марокански представител.

"Монд" бе забранен, след като в събота мароканските власти иззеха целия тираж на независимия френскоезичен седмичник "Телкел" и на арабското му издание "Нишане" заради публикуване на резултатите от същата анкета за управлението на крал Мохамед Шести. Те показват, че 91 процента от анкетираните са много доволни или доволни от своя крал. "Властите ни казаха, че принципно е неприемливо да се прави анкета за краля. Това е причината за изземането на тиража", каза директорът на "Телкел" Ахмед Беншемси.

В Париж вестник "Монд" обяви, че ще отпечата резултатите от анкетата в броевете за Мароко, защото предпочита мароканските власти да поемат отговорност за забраната, вместо редакцията да се самоцензурира, информира Българската телеграфна агенция.

Пресгрупата "Телкел" ще внесе днес жалба в административния съд в Казабланка срещу изземането на тиража на "Телкел" и "Нишане", съобщи Беншемси пред журналисти. "Властите в Казабланка отказаха да ни дадат документите за изземането. Групата реши да внесе жалба срещу мярката във вторник сутринта. Няма закон в Мароко, който да забранява социологическите анкети", продължи той.

Изземането на тиража на седмичните списания ще опетни образа на демокрацията в Мароко, каза директорът на френскоезичния седмичник. "Цензурата през 2009 г. в Мароко е абсурдна, защото анкетата може да се прочете на редица интернет сайтове", добави той.