Френският парламент окончателно прие закона срещу отричането на арменския геноцид
Френският парламент окончателно прие закона срещу отричането на арменския геноцид / снимка: Reuters

Френският парламент окончателно прие закона, след като законопроектът получи подкрепа и в Сената. Законопроектът, предвиждащ наказание от една година затвор и глоба от 45 000 евро за отричане на арменския геноцид, бе приет преди това на 22 декември от френското Национално събрание (долната камара на парламента). Анкара упражни силен натиск срещу приемане на закона.

Текстът предизвика напрежение и дипломатическа криза между Париж и Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара ще наложи нова серия от мерки срещу Франция, ако френският Сенат приеме текста. След одобряването му от Националното събрание Турция замрази политическото и военно сътрудничество с Франция.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид, допълва БТА.

Сега законопроектът ще бъде представен за одобрение от президента Никола Саркози, който се очаква да го утвърди преди парламентарната ваканция в края на февруари, отбелязва Ройтерс.

Двете основни групи в парламента - на управляващия Съюз за народно движение и на Социалистическата партия, подкрепиха текста, криминализиращ отричане на геноцида, тъй като и двете големи партии се надяват да спечелят гласовете на арменската общност във Франция за предстоящите през пролетта президентски избори.