Френският Конгрес прие реформите на конституцията
Френският Конгрес прие реформите на конституцията / cнимкa: БГНЕС
Двете камари на френския парламент подкрепиха предложенията на президента Никола Саркози да бъдат променени почти половината от членовете на Конституцията, предаде АФП. За да се произнесат по исканите от президента реформи двете камари заседаваха заедно във Версайския дворец. В конгреса трябваше да участват 906 депутати (576 от долната камара и 330 от горната). Във вота обаче се включиха с един по-малко, а действителните бюлетини бяха 896. Останалите бяха или непопълнени, или недействителни и не бяха взети предвид.

Реформите бяха подкрепени с много крехко мнозинство от само един глас. "За" бяха 539, "против" - 357. За да бъдат одобрени промените в основния закон, бе необходима подкрепата на минимум 538 депутати. Според Саркози те засилват правомощията на парламента. Според социалистическата опозиция - засилват правомощията на президента.

Една от важните промени е задължението на правителството да свика референдум за одобряване на всяко ново членство в ЕС. Според мнозина това е тактиката на Саркози да държи Турция извън съюза, отбелязва ДПА. Според социологическите допитвания повечето французи са против приемането на Анкара в ЕС.

Още в началото на заседанието премиерът Франсоа Фийон призова парламентаристите да демонстрират отговорно мислене и национално единство. Предложените от Саркози промени касаят около половината от членовете на основния закон. Това е 24-ата промяна на основния закон на Франция от 1958 г. насам, припомня АФП.