/ Gulliver/Getty Images
Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, който пристигна на изненадващо посещение в Багдад, призова да се наблегне на борбата с групировката "Ислямска държава" и да се уважава суверенитетът на Ирак, където иранци и американци се борят за надмощие, предаде Франс прес.

Льо Дриан е първият представител на западно правителство на визита в Ирак от встъпването в длъжност през май на правителството на Мустафа ал Казими.

След обявяването на победа над ИД от Багдад в края на 2017 г., разногласията в антиджихадистката коалиция, в която участва Франция, все повече се изострят.

Европейците обвиняват Вашингтон, че поставя в опасност чуждестранните антиджихадистки войски в Ирак с едностранни атаки над проирански шиитски групи.

В началото на годината убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад предизвика вот в иракския парламент, в който се настояваше всички чужди войски да напуснат страната.

Осъдиха жена, вярна на Ислямска държава, за заговор за атентат в сърцето на Лондон

Франция пък призовава да продължи борбата с ИД, която е запазила свои "спящи клетки" в Ирак.

"Не трябва да сваляме гарда срещу ИД. Целта на коалицията е основно борбата с ИД и тя с нищо не бива да бъде отклонявана от главната си задача", заяви Льо Дриан.

"Целта на коалицията е спазване на иракския суверенитет, който не подлежи на преговори и е условие за доверие и ефикасност", добави той.

Льо Дриан също обяви, че Франция ще улесни финансирането на проекти за възстановяване на Ирак в размер на един милиард евро в области като транспорта, енергетиката и водоснабдяването.
БТА