/ ThinkStock/Getty Images
Жена, дала клетва за вярност към групировката "Ислямска държава", беше осъдена във Великобритания на минимум 14 години затвор за заговор за бомбено нападение срещу лондонската катедрала "Сейнт Пол" и близък хотел, предаде ДПА.

Приелата исляма Сафия Шейх се призна за виновна през февруари пред лондонски съд в "подготовка на терористични актове" и разпространяване на терористични публикации.

37-годишната жена, чието рождено име е Мишел Рамсдън, била арестувана, след като обсъждала подготовката и поставянето на експлозиви с полицаи под прикритие.

Според лондонската полиция тя е "проучвала методи и е взела решение за план за извършване на терористочен акт, пътувала е до центъра на Лондон и е отседнала в хотел, за да направи разузнаване".

Шейх е дала на полицай под прикритие две чанти, в които искала да бъдат сложени експлозиви, и "подготвила думите на клетва за вярност към Даеш ("Ислямска държава")", каза полицията.

Би Би Си заяви, че тя е изповядвала изляма от 2007 г., "след като била впечатлена от добротата на съседско мюсюлманско семейство".

По информация на британската медия жената, която е била наркозависима, е имала "доста проблемно детство", през което е живяла в домове за деца, а в семейството й е имало злоупотреба с наркотици и алкохол.
БТА