Хиляди френски учители излязоха на улицата в четвъртък в знак на солидарност с директор, който се самоуби във фоайето на училището си миналия месец, след като се оплака в писмо от претоварване на работата, оставяща я "изтощена".

Кристин Ренон отне живота си миналия месец в училището си в Северен Париж само дни след описване на натиска на работата си в писмо. Трагедията шокира учители, ученици и родители в Париж.

Макрон призна, че кризата с „жълтите жилетки“ е била полезна за него

"Всички можем да се разпознаем в писмото", каза учителката Изабел на протеста пред централата на образованието за региона Сена-Сен-Дени в северния Париж. "Условията ни за работа са ужасни. Всеки би могъл да направи това, което направи тя", каза тя сред стотици колеги учители, директори и родители на ученици.

„Аз съм Кристин Ренон“, гласеше надписът на плаката на Изабел, аналогично на лозунга „Je suis Charlie“ (Аз съм Шарли), приет по целия свят след джихадистката атака срещу френското сатирично списание „Шарли Ебдо“ през 2015 г.

"Жълтите жилетки" отново на протест (ВИДЕО)

Друг протестиращ носеше картонена табела с надпис: „Оставете ни да преподаваме“.

Служител в училището в Пантин намери тялото на 58-годишната Ренон във фоайето на 23 септември. Два дни по-рано Ренон беше написала писмо, адресирано до около 30 колеги, в което тя се оплаква от натрупването на „отнемащи време задачи“ и подробно описва „изтощението си“. Протестите в четвъртък бяха организирани, за да съвпаднат с погребението на Ренон. Около половината училища в департамента Сена-Сен-Дени бяха затворени.

Няколкостотин учители маршируваха пред отдела за образование в град Лил.

В Лион няколко десетки учители запазиха минута мълчание.
БГНЕС