Френски съд прати тийнейджър в затвора, възхвалявал тероризма в туитове
Френски съд прати тийнейджър в затвора, възхвалявал тероризма в туитове / Thinkstock/Getty Images

Осемнадесетгодишен французин беше осъден на три години затвор, от които две при строг тъмничен режим, защото постнал общо над 70 страници туитове, в които от шест месеца изразявал подкрепата си за Ислямска държава, а от един месец възхвалявал и нападенията от 13 ноември в Париж, предаде Франс прес.

Осъдиха американски студент заради заплахи срещу Обама във Facebook

В един от туитовете младият мъж, чието име не се съобщава, написал, че най-хубавият спомен, който ще запази от Батаклан, било това, че се е спукал от смях, визирайки нападението срещу концертната зала в Париж, в което бяха убити 90 души.

В друг туит младежът написал, че Франция няма да успее да направи нищо срещу ИД, въпреки че се е мобилизирала срещу ислямистите.
В трети туит мъжът отправял заплахи срещу имам от региона на Париж, който бил смятан за умерен.

По време на съдебния процес младежът не преставаше да се извинява за всичките си туитове, но това не му помогнало. Той казваше, че е просто пристрастен към Туитър и че си е създал роля в тази мрежа, към която се придържал. Адвокатът му го описа като нормално момче. В един от туитовете си обаче младежът приканвал да се смаже Франция, както тя е смазала "нашите страни".

Момчето беше арестувано на 18 ноември.

Източник: БТА